Sjöängen – Sveriges vackraste kulturhus!



Detta uttryckte Björn Ranelid när han var på invigningen av Askersunds bibliotek. Huset fick 2017 priset ”Årets samhällsbyggare”. I huset finns bibliotek, en stor salong med otrolig akustik, musikskola, danssal, ungdomscafé, högstadieskola och en matsal med fantastisk utsikt över Alsens strand, Vättern.
Den stora salongen ger konserter, teater- och dansföreställningar med både lokala och nationella artister. Den stora salongen har Närkes största bioduk som visar biofilmer och livesändningar från de stora operascenerna. På andra plan finns även en konsthall med olika utställningar och med fri entré. Sjöängens är Askersunds kommuns största satsning någonsin. En arena för kultur och möten mellan kulturliv, skola, föreningar, invånare och besökare.

Sjöängen är inte bara vacker, hon är energivänlig också, med taket fyllt av solpaneler. Energin från panelerna förser hela huset med ström och används även till att ladda elbilar i de tre laddstationerna utanför huset. Laddstationerna ligger på parkeringsplatserna som omringar huset vilket gör det lätt att hitta en gratis parkeringsplats när man kommer som besökare. Dessutom är huset strategiskt placering intill Askersunds Resecentrum vilket gör det lätt att ta sig hit och i lugn och ro njuta av allt härligt och intressant som händer på Sjöängen. Precis runt knuten ligger den lilla trästadens charm med småstadsshopping, restauranger och caféer.


Läsfesten kommer hållas i den ljusa matsalen med den vackra, inspirerande utsikten över Vättern. Vill man ha en kopp fika ligger caféet en trappa upp med samma vackra utsikt, men med en möjlighet att komma bort för stimmet och varva ner medan man lyssnar på en högläsning av någon av författarna.

Välkommen till Sjöängen som utställare eller besökare 12 oktober.

Kommentarer